Tewaterlating nieuwe loodsboot Polaris

Loodswezen NL - 21 nov 2011

Op vrijdag 18 november 2011 is bij de Friese scheepswerf Barkmeijer in Stroobos het nieuwe loodsvaartuig 'Polaris' dwarsscheeps te water gelaten.

Het vaartuig is het eerste in de reeks van drie nieuwe loodsvaartuigen die worden ingezet voor het beloodsen van schepen van en naar de Rotterdamse haven en de havens aan de Schelde. De nieuwe schepen vervangen de dertig jaar oude loodsvaartuigen. Het eerste schip komt in het najaar van 2012 in de vaart.

Langer beloodsen
Met de nieuwe loodsboten kan het Loodswezen met slecht weer langer op zee beloodsen, namelijk tot een golfhoogte van 3,5 meter. Met de huidige loodsboten kan dit tot maximaal 2,5 meter golfhoogte. Hierdoor verbetert het Loodswezen de haventoegankelijkheid en draagt daarmee bij aan het succes van de Rotterdamse haven en de havens aan de Schelde.De vaartuigen liggen permanent op zee en zijn de spil in het logistieke proces van het aan boord zetten en afhalen van registerloodsen.

Dubbele voortstuwing
De moderne schepen worden uitgerust met een dieselelektrische installatie waarmee de uitstoot van uitlaatgassen sterk wordt gereduceerd. Voortstuwing- en elektrische systemen zijn dubbel uitgevoerd om bedrijfszekerheid te garanderen. De twee kleinere dieselmotoren worden naar operationele behoefte - zoals een sterke stroming of bij uitwijkmanoeuvres – bijgestaan door vier grote dieselmotoren. Hiermee wordt het brandstofverbruik tot een minimum beperkt en is de snelheid en manoeuvreerbaarheid gegarandeerd. De loodsvaartuigen zijn 81 meter lang en ruim 13 meter breed. De schepen kunnen een snelheid van 16 knopen (29 km/uur) bereiken. Aan boord is accommodatie voor achttien loodsen en ongeveer achttien opvarenden.

Tewaterlating Polaris Loodswezen_6682-465.jpg

 

Tewaterlating Polaris Loodswezen_ 6703-465.jpg

 

Tewaterlating Polaris Loodswezen_ 6734-465.jpg