Business as usual

- 28 apr 2021

Tjitte de Groot

De media stonden er bol van. Nadat de stremming in het Suezkanaal was opgeheven zou in één keer een grote hoeveelheid schepen de Rotterdamse haven aandoen en voor de nodige vertraging zorgen. Niets is gelukkig minder waar; het is ‘business as usual’ bij Nederlands Loodswezen.

Tjitte de Groot, regiovoorzitter Rotterdam-Rijnmond, ligt toe: “Nog vóórdat de Ever Given was losgetrokken stond het eerste overleg met het Havenbedrijf al gepland. Op de agenda stond maar één bespreekpunt: ‘Denk met ons mee over hoe we ons zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op de schepen die uit het Suezkanaal onze haven aandoen.’

Als je in een vroeg stadium met meerdere partijen aan tafel zit kun je al direct schakelen. Direct in die eerste fase werden wij, en met ons de roeiers en sleepboten, gevraagd of we extra capaciteit konden leveren voor het geval dat nodig mocht zijn. Gelukkig was deze extra capaciteit veelal niet nodig en konden we de beloodsingen vlot en veilig doen zonder al teveel moeite. Normaliter beloodsen we in Rotterdam al zo’n 150 à 160 schepen per dag. De afgelopen weken was dat bij vlagen 180 à 185 schepen. Deze aantallen vallen binnen de normale bandbreedte die we hanteren om de fluctuaties in het scheepvaartaanbod op te vangen, dus tot-nu-toe gaat dat prima en hebben schepen slechts bij hoge uitzondering een kleine vertraging.

De goede contacten met de bedrijven waar wij voor werken, de terminals, hebben ook zeker bijgedragen in het vlot en veilig verwerken van het inkomende- en uitgaande scheepvaartverkeer. Super fijn om in zo’n keten te mogen samenwerken!

Meer informatie? Stuur een mail naar communicatie@loodswezen.nl