Opdracht voor 4 nieuwe duurzame tenders

Loodswezen NL - 16 jan 2023

Op 22 december jl. heeft Nederlands Loodswezen B.V. een contract getekend voor de bouw van vier M-klasse jetgedreven loodstenders bij Next Generation Shipyards (NGS) uit Lauwersoog. De schepen dienen ter vervanging van 4 tenders uit de Discovery klasse uit 1996 en zullen in de verschillende loodsregio’s van het land dienst gaan doen.

Een klasse apart 
De vier nieuwe tenders zijn een doorontwikkeling van de ‘Mira’; een duurzaam tender-ontwerp uit 2020, waarbij door gewichtsbesparingen, slimme technologie en een verbeterd rompontwerp een brandstofbesparing van 30% werd behaald. De nieuwe schepen zijn, net als de ‘Mira’ ontworpen door scheepsdesigner Camarc.

Verkleining CO2 footprint 
Bij het Loodswezen streven we ernaar om zo duurzaam mogelijk te opereren. “We zijn binnen de huidige technische mogelijkheden al enige tijd op zoek naar een scheepstype waarbij we onze CO2 footprint verkleinen, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van onze dienstverlening.” stelt directeur Herman Broers. 

De benodigde  financiering voor dit omvangrijke project is verkregen bij Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) die ook een rol heeft gespeeld bij de financiering van de grote loodsvaartuigen uit 2010. 

Scheepsbouwer Next Generation Shipyards
We hebben er andermaal voor gekozen om de schepen te laten bouwen bij NGS uit Lauwersoog. Broers: “Bij de bouw van de ‘Mira’ en de daaropvolgende verbeteringen aan het ontwerp van deze loodstender, zijn wij onder de indruk geraakt van het vakmanschap en het innovatief vermogen van deze jonge werf in het noorden van Groningen.” De vier tenders moeten in 2023, 2024 en 2025 in dienst worden gesteld. 

Dirk Keizer, directeur NGS geeft aan bijzonder blij te zijn met het vertrouwen van het Loodswezen. “Wij zullen er alles aan doen om deze opdracht naar tevredenheid uit te voeren.” Voor NGS, waar circa 70 medewerkers hun werk vinden, betekent deze order een goed vooruitzicht en een goede vulling van haar capaciteit. Ook tijdens de bouw wordt op de CO2 footprint gelet. Met zonnepanelen wordt bijvoorbeeld per jaar meer energie opgewekt dan er jaarlijks op de werf wordt gebruikt.